Fouten maken mag

Heb je binnenkort een brainstormsessie met je team op het programma staan? Wel, dan hebben wij een gouden tip voor jou: begin de brainstormsessie met een rondje gênante verhalen delen. Blozende kaken? Schaamrood op de wangen? Wat is daar nu het nut van, hoor ik je denken? Wel, uit onderzoek blijkt dat als teamleden aan het begin van een brainstormsessie persoonlijke verhalen delen over iets gênant dat ze meegemaakt hebben, dat er dan beter wordt gepresteerd tijdens het brainstormen. De verklaring? In een klimaat waar er geen stigma ligt op blunderen, floreert de creativiteit. Ergens logisch: als je het gevoel hebt dat het ok is om fouten te maken, durf je meer. Je durft risico’s nemen, je durft zotte ideeën opperen, je hebt geen schrik om dom over te komen of af te gaan.

Om het stigma op blunderen weg te halen, heb je eigenlijk twee dingen nodig. Je hebt groeimindset nodig als individu en psychologische veiligheid als team. Groeimindset is het geloof dat je kwaliteiten, intelligentie en talenten niet vastliggen, maar dat je deze altijd kan ontwikkelen. Het zorgt ervoor dat je minder bezorgd bent om presteren en om bewijzen dat je slim of getalenteerd bent, maar dat je vooral wil bezig zijn met leren en beter worden. Met een groeimindset zie je fouten als leerkansen. Vallen en weer opstaan zijn voor jou eigen aan het leerproces. Groeimindset zorgt dus voor een openheid voor uitdagingen aangaan, risico’s nemen en failing forward.

 
Workshop met Karolien.jpg
 

Psychologische veiligheid is het tweede dat je nodig hebt als je in een team wil inzetten op leren, vernieuwing en creativiteit. Psychologische veiligheid gaat over het gevoel dat je hebt in een team dat je jezelf kan zijn en jezelf kan uiten. Je durft bezorgdheden uiten, feedback geven, domme vragen stellen en zotte ideeën opperen zonder schrik te moeten hebben om hiervoor afgestraft te worden door uitlachen, verwijten of sancties. Psychologische veiligheid creëert openheid in een team om je uit te spreken over alles wat je belangrijk vindt. Je durft fouten toegeven in het vertrouwen dat er samen constructief naar oplossingen zal gezocht worden om het in de toekomst beter te doen.

Het delen van gênante verhalen is een handig middeltje om meer openheid te creëren voor blunders en op die manier meer psychologische veiligheid en groeimindset te stimuleren in teams. Daar zijn nog andere hulpmiddelen voor. Enkele voorbeelden:

  • In het team van Cocomo en Identify.Me is het al enkele jaren ingeburgerd: De blunderbeker. Successen vieren is ontzettend belangrijk, maar hoe je omgaat met fouten is minstens even belangrijk. Waarom zouden we fouten niet ook op een positieve manier in the picture kunnen zetten? Zo reikt het team van Lut maandelijks een blunderbeker uit voor de meest frappante fout. Het haalt het stigma van fouten af en misschien nog belangrijker: het maakt de fout bespreekbaar. Want het komt er natuurlijk op aan niet zomaar fouten te vieren, maar vooral om te leren uit de fout, als individu maar ook al organisatie. Wat kunnen we doen als team om ervoor te zorgen dat we in de toekomst dergelijke fouten kunnen voorkomen?

  • Hallelujah is expert in het bedenken van kleine, verrassende en onderbouwde acties die zorgen voor meer verbondenheid in teams. Ook om groeimindset te stimuleren zijn er diverse kleine acties te bedenken. Denk dan vooral aan acties die het hokjesdenken doorbreken en mensen op een andere manier naar elkaar en naar het werk laten kijken. Bedenk bijvoorbeeld met je collega’s eens verrassende, andere jaarcijfers dan de typische boekhoudkundige cijfers. Wat dacht je van het aantal drinks, stappen, grapjes, zotte ideeën, etc. Wie weet komt er wel een gedeelde uitdaging uit voort? Want ook dat is waar groeimindset om gaat: ervoor openstaan om af en toe de routine en je comfortzone te verlaten en nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Karolien Hendrikx

Photo thumbnail by © CHUTTERSNAP

Next
Next

Changing the way you think is changing the world