De dertig minuten die mijn leven veranderde

In 2015 besloot ik initiatief te nemen om iedereen in onze samenleving te leiden naar een open mindset. Weg van zelfbeklag, aangeleerde hulpeloosheid en het voortdurende ja, maren. Grenzen zitten in je hoofd, werd me altijd ingefluisterd.

In mijn zoektocht naar de betekenis van ‘Mindset’ in de literatuur botste ik al snel op prof. Carol Dweck. Zij is een wereldbefaamde Doctor in de Psychologie die al meer dan vier decennia onderzoek doet naar de relatie tussen motivatie, prestatie en succes. Bij aanvang onderzocht ze de impact bij kinderen en binnen het onderwijs. Later spitste ze zich ook toe op topsporters, leidinggevenden in de bedrijfswereld en nam ze ook relaties onder de loep.

Prof. Carol Dweck bleek verbonden aan de Stanford University in Silicon Valley, San Francisco. Toevallig de bestemming van mijn geplande Mission Mindset met 15 Limburgse ondernemers. Hoe kon ik haar in mijn programma krijgen? Gewoon vragen, moedigde ik mezelf aan. Ik belde, mailde en belde nog eens. Na drie maanden volharden, kreeg ik het geweldige nieuws dat ze zich in de week van onze expeditie een half uurtje kon vrijmaken. Een ontmoeting van dertig minuten die mijn leven veranderde.

 
Carol Dweck_Lut 2_lr.jpg
Carol Dweck_Lut 3_lr.jpg
 

We meldden ons 5 minuten voor tijd aan. Spannend was dat. We ontmoetten er een vriendelijke en eerder introverte Carol Dweck.  Ze leidde ons naar een te kleine vergaderruimte. Ik herinner me dat enkele deelnemers achteraan tegen de muur leunden.  Tijdens haar verhaal was het muisstil. Haar rustige en stille stem stond in schril contract met de eerdere ontmoetingen van druk gegesticuleerde ondernemers uit Silicon Valley.

Carol Dweck maakte duidelijk dat het prijzen van intelligentie en talent niet bevordelijk is voor het zelfvertrouwen en prestaties, maar eerder succes in de weg kan staan. Inzet en de manier waarop iets wordt aangepakt, verdienen daarentegen meer lof. Met de juiste instelling kunnen we onze kinderen en medewerkers motiveren en hen helpen beter te presteren. Dweck onderstreepte dat de werking van de hersenen en de liefde voor leren de sleutel is. Het creëert een veerkracht die de basis vormt voor prestaties op elk terrein.

Na exact een half uur stonden we met z’n allen terug op de stoep met een levensles om te waken over onze eigen ingesteldheid en die van anderen;

“Zie uitdagingen als een kans, zet je tanden in moeilijkheden en lever inspanningen om jezelf te blijven ontwikkelen. Iedereen kan altijd leren. Ervaar feedback als dankbare handvaten om persoonlijk te groeien en wees groots in het gunnen van succes aan anderen!”

Als het ware betoverd en zonder veel woorden wandelden we terug over de campus. Iedereen was onder de indruk. Die tengere wijze dame had ons geraakt voor het leven.

Lut Wyers

 

Photo thumbnail by © JEAN CARLO EMER

Previous
Previous

Changing the way you think is changing the world